Бербатов: Клубовете сами да избират шефа на зоналния си съвет на БФС

https://www.24chasa.bg/sport/article/9871096 www.24chasa.bg
Като кандидат за президент на БФС Димитър Бербатов и адвокат Борис Станков от неговия екип /в дъното/ разясниха своята концепция за управлението на българския футбол пред представители на футболни клубове от региона на Стара Загора. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов иска извънреден конгрес на съюза на 21 септември т.г. Това обяви той самият днес в Стара Загора на среща с представители на футболни клубове от региона. Те получиха предварително подготвени декларации с искане за конгрес на тази дата, в чийто дневен ред да залегне и избор на нов футболен президент. Ако приемат идеята, членовете на управителните съвети на клубовете следва да подпишат декларациите, които ще бъдат внесени като подписка с искане за извънреден конгрес в БФС.

Бившият футболист каза, че няма да се разсърди на тези, които не приемат. Той призна, че на много места хората се страхували да поискат промяна, макар че той самият не разбирал тези страхове.

Представителите на футболни клубове от региона на Стара Загора, които дойдоха днес на срещата с кандидата за призидент на БФС Димитър Бербатов, изслушаха внимателно идеите му за промени в управлението на българския футбол.
Представителите на футболни клубове от региона на Стара Загора, които дойдоха днес на срещата с кандидата за призидент на БФС Димитър Бербатов, изслушаха внимателно идеите му за промени в управлението на българския футбол. СНИМКА: Ваньо Стоилов

Бербатов направи своята среща в официалната ложа на градския стадион Стара Загора. Той каза, че мандатите на един президент трябва да бъдат най-много 3 с аргумента, че ако за това време той не направи нещо, значи никога няма да го направи. Професионалната футболна лига да администрира първенствата на професионалистите в първа и втора лига на българския футбол, президентите на клубове да нямат място в Изпълкома на БФС, промени в детско-юношеския футбол, като се въведе категоризация на школите, въвеждане на електронно картотеки вместо сегашните на хартия - това са само част от нововъведенията, които предлагат Димитър Бербатов и екипът му.

В Стара Загора кандидатът за президент на БФС дойде с адвокат Борис Станков от неговия екип. "Президентът на БФС е ваш представител, е не началник", каза той на слушателите си.

Бербатов се обяви още за промени в съдийството, като поясни, че ако българските съдии не стигнат, няма проблем да бъдат поканени чужденци да свирят мачовете в първенствата ни. Той смята, че клубовете сами трябва да избират зоналния си ръководител, а не той да бъде назначаван, както е сега. В Стара Загора му предложиха така да става и при избора на шеф в регионалните съдийски колегии - практика, която е била актуална преди години.

Другото предложение беше мачовете, особено тези извън професионалния футбол, да бъдат охранявани от полицията, а не от частни фирми, въпреки че така би било по-скъпо. Бербатов се съгласи, че "пагонът тежи повече от потника" и поясни, че всичко е въпрос на преговори с държавата.

На шега той помоли присъстващите, ако все пак някой друг кандидат за президент на БФС им дойде на крака за среща, както днес направи самият той, непременно да гласуват за него.

В организационно отношение Димитър Бербатов предлага в БФС да има отдел, който да се занимава с проекти, по които да се привличат пари от чужбина за развитие на футбола. "В момента имаме отпуснати 14,1 милиона евро от УЕФА и 6 милиона долара от ФИФА, и само един човек, при това на граждански договор, който да се занимава с тяхното разпределение. Докато страни като Гибралтар и Малта вече са усвоили всичките пари, които са им отпуснати по тези линии", поясни адвокат Станков.

След Стара Загора Димитър Бербатов и екипът му проведоха подобна среща и в Хасково.