Диксън: В "Левски" знаят кой стои зад мен, това е важното!

https://www.24chasa.bg/sport/article/9875780 www.24chasa.bg
Джоузеф Диксън СНИМКА: Велислав Николов

Джоузеф Диксън е на финалната права да поеме издръжката на “Левски”, а планът му предвижда да инвестира в емблематичния български футболен клуб 250 млн. долара. Те почти изцяло ще бъдат вложени в инфраструктура - построяване на чисто нов стадион на мястото на сегашния с търговски център.

Това британският бизнесмен декларира на специална пресконференция на “Герена”. Според анонса на нея трябваше да присъства и настоящият мажоритарен собственик на “Левски” Наско Сираков.

Заради огромния интерес към темата и по желание на самия Диксън, съгласувано с легендарния голмайстор, последният не се появи.

При сключване на сделката Сираков ще остане президент на “Левски”, посочи Диксън.

По темата откъде разполага с въпросните 250 млн. долара той бе изключително дискретен и не се умори да отговаря на поредицата от въпроси в тази насока по единствения явно възможен начин.

А именно, че разполага с парите благодарение на свои американски и британски партньори. С тях той е работил и по други проекти.
“Никоя американска финансова институция няма да отпусне 250 млн. долара на някого, на когото няма доверие. Имам успешни проекти в САЩ. “Левски” знае кой стои зад мен", след като бяха предоставени банкови гаранции”, натърти Диксън.

При анонса си за евентуален нов собственик, който Сираков направи на 24 май, той подчерта, че ще бъде извършена изключително обстойна дисекция на предложението.

С думите си, че “Левски” знае кой е зад него, Диксън явно иска да отбележи, че “синята” управа е доволна от банковите гаранции за парите и техния произход.

Планът е мажоритарният дял от акциите, който сега притежава Сираков, да отиде в българско дружество, базирано в САЩ. Друго такова, което е собственост на Диксън, ще го контролира.

Иначе казано, ще го контролирам аз”, обяви британският бизнесмен. Той разясни бизнес идеята си за развитието на “Левски”, която в световен мащаб е изключително печеливша.

“Преговаряме от около 6 месеца. “Левски” е най-голямата спортна марка в държавата. Идеята е да инвестираме значителни средства в изграждането на нов стадион и търговски център на това място тук.

Гледаме на тази инвестиция като дългосрочна с идеята този клуб да се самоиздържа в бъдеще. Независимо дали аз съм собственик или друг, важното е сам клубът да генерира постоянно средства.

Доколкото ми казаха адвокатите, в момента всичко е във финален стадий. Когато получим разрешително, ще започнем да наливаме пари в инфраструктурата. Казаха ми, че тук нещата се случват по-бързо, отколкото на Запад, което е добре”, обясни Диксън.

Той призна, че със Сираков го е свързал бившият национал Благо Георгиев. Британският бизнесмен обяви, че се познава добре с Георгиев и той му е обяснил какво представлява “Левски” и го е запознал със страната ни.

“Благо ми каза, че “Левски” е най-големият клуб в страната, че има най-великите фенове. Запозна ме с великата история на отбора. Той е истински родолюбец и се грижи за имиджа и образа на България. Дори ядохме баница, той ми представи това ястие. Благо ще има важна роля в бъдещето на “Левски”, подчерта Диксън.

От думите му става ясно, че от Георгиев ще зависи какво и как ще се случва на “Герена” при успешно приключване на сделката. Тогава ще се уточни и каква ще е позицията на бившия национал в “синята” управа.

Диксън бе категоричен, че освен Сираков иска в “Левски” да остане и настоящият изпълнителен директор в оставка Павел Колев. Той я подаде в началото на годината, след като получи предложение да работи в структурите на УЕФА.

“Моето желание е Павел Колев да продължи да бъде изпълнителен директор на “Левски”. Ще говоря с него и ще му направя предложение. Знам, че той е страшно кадърен и върши добре своята работа. Знам и за ангажиментите му към УЕФА, но ще говорим”, заяви британецът, който е близък до кувейтското кралско семейство.

Дискън заминава днес за САЩ, като визитата му е свързана с финализиране на сделката за “Левски”.

“Физически трябва да съм там, след което се връщам тук. Желанието ми е да съм в България постоянно, да гледам мачовете, но да не се намесвам”, сподели Диксън. Той разкри, че Сираков няма да получи пари за акциите, тъй като всичко ще бъде вложено в проекта.