Притеклият се на помощ на Ериксен д-р Валентин Великов - допинг офицер на УЕФА и племенник на Мишо Илиев (обзор)

https://www.24chasa.bg/sport/article/9884356 www.24chasa.bg
Българският доктор Валентин Великов е сред притеклите се на помощ на Кристиан Ериксен след смразяващия момент на стадиона в Копенхаген.

Футболните ни национали не участват на европейското, но един българин се оказа част от екип, който предотврати варианта този континентален шампионат да бъде запомнен с голяма трагедия.

На стадион “Паркен” в Копенхаген датският национал Кристиан Ериксен колабира в края на първото полувреме. Халфът се свлече на тревата за ужас на всички. Оказа се, че Ериксен е получил т.нар. сърдечен арест, при който най-важният орган в човешкото тяло спира.

Първо бързата реакция на датския капитан Симон Кяер, който извади езика на съотборника си, за да не го глътне, и последвалата работа на медицинския екип се оказаха съдбовни за живота на Кристиан.

Сред медиците, които попречиха да се случи най-лошото се оказа лекарят на “Лудогорец” Валентин Великов.

Той работи за УЕФА от дълги години. Изпълнява длъжността допинг офицер. Изключително опитен специалист. Заедно с друг негов колега са официалните допинг офицери за мачовете от европейското първенство в Копенхаген. Двамата души в костюми на УЕФА, които се притичат на помощ, всъщност са именно те. Колегата му е анестезиолог по специалност.

Доктор Великов дори е награждаван от евроцентралата за изключителния си професионализъм.

Той е лекар

на “Лудогорец”

от дебютния мач на разградчани в родния елит, като е част от клуба, завоювал историческата първа и втората шампионска титла, както и требъла с купата и суперкупата на България през сезон 2011/2012. Бил е и лекар на националния отбор на България, както и на “Левски”. В чужбина е работил за кипърските АЕЛ и “Омония”, както и в хърватския гранд “Динамо” (Загреб). В края на 2018 г. се завръща в “Лудогорец”. Завършил е Медицинския университет в София през 2002 г. През 2009 г. приключва специализацията си по спортна медицина в столичната болница “Проф. д-р Димитър Шойлев”. Племенник е на прочутия ни спортен доктор Михаил Илиев.

България има още един медицински представител на Евро 2020 - доктор Георги Попов е допинг офицер на евроцентралата за мачовете в Рим. За участието на д-р Великов в спасителната акция първи съобщи бившият капитан на “Лудогорец” и националния отбор Светослав Дяков.

Бързо направен сърдечен масаж и последвалите манипулации на лекарския екип позволиха на Ериксен да се върне в съзнание на стадиона. През това време обаче 15 200 зрители на стадион “Паркен” и милиони пред телевизионните екрани изживяха ужасяващи минути. Със сигурност

най-тежко бе на

половинката на

Кристиан -

Сабрина Квист

Йенсен

След като извади езика на колегата си, датският капитан Кяер се зае и с непосилната задача да успокоява шокираната жена.

Двубоят бе прекратен, а по-късно вечерта доигран. Финландия записа победа още в първия си мач на европейски финали след 1:0. По това време се появиха и първите успокоителни съобщения за състоянието на Ериксен. То вече е стабилно.

Сърцето на

Кристиан

е спряло

за секунди

Това потвърди лекарят на датския национален отбор Мартен Босен на пресконференция.

“Колко близко бяхме. Беше си отишъл... Сърцето заработи след първия удар от дефибрилатора... Това означава, че сме били на косъм”, отговори той на въпрос колко близко до смъртта е бил Ериксен.

Босен разкри, че все още не е открито защо се е случил инцидентът. “Всичите му резултати, макар и предварителни са идеални”, допълни лекарят.

Селекционерът на Дания Каспер Хюмланд обяви, че е говорил с Ериксен. “Каза ми, че не помни много. Повече се интересуваше как сме, оправили ли сме се от шока. Типичен Кристиан. Но беше хубаво да видя усмивката му”, заяви треньор.

“Случи се недалеч от местата на съпругите на играчите и заради това Сабрина толкова бързо слезе от трибуните. Говорих с Каспер. Той отишъл при нея, за да ѝ каже, че Кристиан диша. Тя наистина е вярвала, че го е загубила. Това бяха най-кошмарните ми мигове, свързани с футбола”, заяви легендарният датски вратар Петер Шмайхел, чийто син Каспер пази на националния сега.

Шмайхел-старши бе един от първите, които разкритикуваха УЕФА за решението мачът между Дания и Финландия да се доиграе по-късно вечерта.

От Международния съюз на професионалните футболисти също реагираха, като акцентът бе, че наситеният календар е рисков за играчите. “Условията по време и около мачовете изтощават психологически. Ше преговаряме с останалите заинтересовани страни за изготвяне на по-приемлив календар, който да гарантира сигурността на играчите на и извън терена”, заявиха от организацията.