Шефът на хандбала Росен Добрев преди Евро 2021: В момента спортът спасява бизнеса

https://www.24chasa.bg/sport/article/9886569 www.24chasa.bg
Председателят на Българската федерация по хандбал Росен Добрев

От 13 до 18 юли 19 държави ще спорят на Европейското първенство по плажен хандбал във Варна за медалите при мъжете. България е в група с Хърватия, Полша, Швейцария и Швеция. 18 отбора участват в надпреварата при жените, като България е в група с Унгария, Хърватия, Норвегия и Румъния. От 8 до 11 юли на варненския плаж ще се проведе и Европейско първенство за юноши и девойки до 17 години.

Новият председател на Българската федерация по хандбал Росен Добрев говори за очакванията от шампионата, както и за плановете за развитието на хандбала в България.

- Господин Добрев, какви цели си поставяте като председател на федерацията по хандбал?

- На първо място да надградим постигнатото през последните години. Работата е страшно много и идеята на екипа ни е, защото ние сме колективен спорт, е с млади хора, заедно с опитните да вдигнем нивото на българския хандбал. Защото смело мога да твърдя, че в световен мащаб, след футбола, това е спорт №1 по посещаемост. Така е станало през годините, че България постепенно започна да губи позиции. Идеята ни е да вдигнем нивото както на отборите, така и по отношение на маркетинга, на телевизионното излъчване. Федерацията да придобие нов облик и да продължим да организираме големи първенства, защото в момента това е най-силната ни визитка.

- Какво е нивото на плажния хандбал у нас?

- Шампионати по плажен хандбал се провеждат от 1995 г. В държавното първенство участваха 12 мъжки и 8 женски отбора. След шампионата за юноши и девойки до 17 години държавните треньори сформираха разширения състав за Европейското първенство във Варна. Знаете, че шампионатът на континента е разделен на две - от 8 до 11 юли за юноши и девойки и от 13 до 18 юли за мъже и жени.
Какви са очакванията ви за Европейското първенство?
Голяма е разликата между плажния хандбал и хандбала в зала. България има много по-големи шансове да направи нещо значимо в плажния хандбал. Този спорт трябваше да стане олимпийски в Париж, но заради пандемията отлагат това с едни Игри. Така или иначе като стратегия България трябва да продължи да го развива, защото това е един доста атрактивен и динамичен спорт, грабващ публиката. Правилата са много различни, единоборствата не са толкова разрешени, както е в хадбала в зала. Набляга се повече на атракцията. Ако един отбор е победил в първата част, но загуби втората, се отива на дузпи. Малко прилича на волейбола. Атракцията е голяма. Има китайски пируети във въздуха. Но Европейското е много сериозно първенство и домакинството му е голям престиж за нашата федерация.

- Колко състезатели се очаква да дойдат у нас за Евро 2021 по плажен хандбал? И с оглед и на пандемията, каква е икономическата полза от домакинството?

- В момента спортът спасява бизнеса. Българската федерация по хандбал ще реализира във Варна 17 000 нощувки, което изключително много. Дано да дойде време, когато бизнесът ще помага на спорта, но точно в момента ние успяваме да помогнем на туристическия бизнес. Говорим също за самолетни билети, транспорт, настаняване и много допълнителни услуги, свързани с първенството. У нас пристигат 1200 състезатели, 90 съдии и делегати и около 200 доброволци. Това е най-голямото спортно събитие в България за тази година.

- Освен с локацията, по какво се отличава плажният хандбал от този в зала?

- Игрището е по-малко, но вратите са същите. В защита се играе трима плюс вратар. В нападение има право да влезе четвърти човек, който да замени вратаря. Т.нар. потник състезател, който е с екип с цвета на този на вратаря, ако той вкарва се получават две точки. При въртене с пирует също се получават две точки. При китайско изпълнение също са две точки. Стандартен гол е точка. Разчита се да няма единоборства, има отстраняване на играч за една атака, вместо 2-минутното наказание, което е в зала. Това, което също привлича е и облеклото и визията на състезателите, които са с красиви, атлетични фигури.