Италиански ездачи грабнаха Купата на нациите в София, българите са втори

https://www.24chasa.bg/sport/article/9908081 www.24chasa.bg
Отборът на Италия по време на награждаването Снимки: Авторът

Италианският ездови отбор грабна Купата на нациите в изключително оспорвана и почти инфарктна надпревара в съревнование с ездачите от България, Гърция, Румъния, Унгария, Италия и Турция.

Резултатът е също квалификация за Олимпийските игри-2021. На второ място се класира българският отбор, а третото място зае румънският.

Височината на паркура от 145 сантиметра затрудни максимално отборите, които трябваше да преодолеят двойна и тройна комбинация, с предизвикателна смяна на посоките.

Джанлука Аполони
Джанлука Аполони

Всяко излизане на манежа на български ездач бе съпроводено с бурни аплодисменти, а по време на скачането, наставаше тишина, която можеше да се реже – чуваха се дори случайно позвънели джиесеми.

Отборите се състояха от по четирима ездачи, но Гърция участва с трима.

Надпреварата се проведе в два етапа, като на финала резултатите от двата се сумират. Ездачите трябваше да преминат с възможно най-малко грешки паркура, но и достатъчно бързо, защото при равни резултати, преднина получава отборът с по-бързо общо време.

Драмата бе подсилена от разразилата се буря с дъжд, гръмотевици и черни облаци, които промениха светлината почти до мрак, което не отказа ентусиазираната публика. Най-голям се оказа проблемът за операторите от БНТ, които четвърти ден правят всичко по силите си да опазят техниката и да ловят във въздуха летящи чадъри и покривала.

Награждаването на първите три отбора също премина под дъждовни капки.

Италианският отбор от трима мъже и една жена споделиха след финала, че за първи път се състезават в България и са изключително впечатлени от перфектната организация на четиридневното събитие. По думите им, с удоволствие биха се върнали отново в страната ни.

В отбора бе италианският ездач Джанлука Аполони, който спечели и Гран-при в съботния ден. На въпроса дали се чувства като Аполон на италианския отбор, той се разсмя и коментира: „Не ми е известно Аполон да е яздил кон. Предполагам, че в с това умение съм по-добър от него.“

Класираният на второ място български отбор бе в състав Ивайло Бонев, Антон Дацински, Руслан Петков и Ангел Няголов. Нашите ездачи демонстрираха вдъхновяваща езда в четирите дни на Световната купа по конен спорт, която за първи път у нас, е от категория „три звезди“.