Златно българско хоро след триумфа в Златната лига (видео и снимки)

https://www.24chasa.bg/sport/article/9911522 www.24chasa.bg
Нася Димитрова играе шампионското хоро в Русе, носейки купата от Златната лига. Вдясно е Александра Миланова.

Златните волейболни момичета на България благодариха на публиката с шампионско българско хоро в залата в Русе веднага след триумфа в Европейската златна лига. Женският ни национален отбор спечели купата след 3:1 над Хърватия във финала пред 2500 зрители в "ОЗК Арена". А веднага след връчването на златните медали и трофея и след като изпяха химна с родните фенове, в залата зазвуча "Бяла роза", а волейболистките поведоха хоро заедно с фенове - с българското знаме и шампионската купа.

Изигралата много силен мач във финала Нася Димитрова изтанцува хорото с шампионската купа в ръка. А след това разказа за емоциите по време на победата с 3:1 над Хърватия и вдигането на трофея в "ОЗК Арена" в Русе. Тя описа споделените емоции между отбор и публика, постигнатият успех с общи сили и самата възможност всички отново да са истински заедно като усещане за "съживяване на България след всички страдания".


"Голям адреналин. Страхотна публика, която ни помогна много. Седмият играч беше фантастичен, даде ни много сили. Феновете бяха нашата мотивация - заради тях играхме, заради тях се раздадохме, заради тях още повече бяхме мотивирани да постигнем нашата цел. Знаехме, че няма да е лесно срещу хърватките, но благодарение на всички тези прекрасни хора в залата се справихме. Моментът, в който вдигнахме купата, изпяхме химна, а след това изиграхме и българско хоро заедно с фенове не може да се опише с думи. Това е нещо уникално. Нещо, което съживи България след всички страдания, които се случиха", коментира Нася Димитрова.

Либерото на България Жана Тодорова бе избрана за MVP на финалната четворка на Европейската златна лига.
"Искам най-вече да кажа, че купата е много по-сладка и много по-ценна от всяка индивидуална награда. Поздравявам съотборничките си, поздравявам страхотната публика, която беше с нас и в радостта, но и през всички трудни моменти. Изживяването беше невероятно. Не беше лесно, но сега е сладко. По-лесно е да спечелиш веднъж, отколкото да затвърдиш успеха си. А ние го направихме. Още веднъж благодаря на всички, които са част от този успех", заяви Жана Тодорова.

С 19 точки Емилия Димитрова стана топреализатор във финала.
„Много благодарим на русенската публика за перфектната подкрепа. Беше страхотна емоция за нас. Надявам се да можем да зарадваме и пловдивската публика по същия начин. Това са емоции, които остават завинаги. България заслужава медал от Европейско първенство“, заяви Емилия Димитрова.

А дали спортът ще ни покаже как да продължим напред след настоящите трудни времена?
„Мисля, че едно време е било така и сега отново трябва да се захванем за това, което можем най-добре. И ние да даваме пример на малките, на подрастващите и да върнем вярата на хората с това, което правим. Това е нашата мисия“, завърши Емилия Димитрова.

Селекционерът Иван Петков беше щастлив, но и видимо изцеден от емоции, инфарктни ситуации и работа.

„Мачът протече доста емоционално. През последните дни в треньорския щаб се натрупа доста умора, но се наложи и ние да покажем повече емоция по време на разиграванията, тъй като изпаднахме в тежки моменти. Поздравявам отбора и моите колеги , които работят денонощно. Момичетата, които се трудят като добри професионалисти и най-вече публиката, която през тези два дни направи невероятна атмосфера и тези моменти в Русе ще се помнят дълго. Сами видяхте как емоциите надделяваха. Те носят радост и заряд. Президентът и вицепрезидентът на федерацията също изживяха доста емоционално този финал и бяха щастливи. Тук е моментът да поздравя и тях и да благодаря на федерацията за отличните условия, които ни предоставят. Защото без условия и добра организация е много трудно да правиш добри резултати на високо ниво“, каза Иван Петков.

"Заслужихме си победата. Беше много трудно, но си заслужихме купата. Благодарение на всички в отбора. Момичетата, които влязоха, помогнаха много. Тези, които бяхме вътре и изтърпяхме драматичните моменти - също. И благодарение на публиката, публиката, публиката!" Това заяви капитанът на България Елица Василева.

"Много важен трофей като натрупан опит. От две години не бяхме играли. Това беше много добра тренировка за сериозния форум, какъвто е европейското първенство в Пловдив. Беше много важно, че се сблъскахме с такъв отбор. Беше много труден мач. От Хърватия се бяха подготвили много добре. Всички момичета дадоха всичко на полето, това е отборът. Затова сме толкова момичета в тима, за да получим помощ отвън. Беше битка. Абсолютно всички дадоха каквото можаха. И Петя се включи чудесно, много ни вдигна. Лора също е страхотен разпределител. Това е отбор, това е колектив. В трудни ситуации да сме заедно. Радвам се, че след третия гейм показахме най-добрата си игра и спечелихме финала", коментира Христина Вучкова.

Тя разказа и за емоцията от хорото в "ОЗК Арена" след вдигането на трофея. "Идеята да изиграем хорото се роди в отбора, защото искахме цялата публика да усети какво е да си тук, на терена. Търсихме спойка, която да събере всички заедно в залата. Ние постоянно усещахме невероятната подкрепа от трибуните и просто искахме и всички тези хора, които създадоха атмосферата, да се почувстват, че наистина сме заедно. Чакаме ви през август в Пловдив да ни подкрепите отново и да покажем още по-хубав волейбол на Европейското първенство", каза още Христина Вучкова.

Погледите вече са насочени към еврофиналите, на които един от градовете домакини е Пловдив. На отбора предстоят 2 седмици почивка и активна работа до началото на шампионата, който е от 18 август до 4 септември.