Бербатов чака 300 клуба да свикат конгрес на БФС

https://www.24chasa.bg/sport/article/9915853 www.24chasa.bg
Димитър Бербатов и Мартин Петров бяха посрещнати на “Българска армия” от Пламен Марков. След това проведоха дълга дискусия със софийските клубове. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Димитър и Мартин Петров заедно на “Армията” за срещата със софийските отбори

Димитър Бербатов и екипът му призоваха клубовете в България да заявят писмено желание за свикване на извънреден конгрес на 21 септември 2021 г., като по време на среща със софийските отбори стана ясно, че целта е да се заяви желание от 300 клуба, макар и около 180 да са достатъчни за свикването.

От екипа на Бербатов раздават на клубовете членове на БФС, декларации с описани стъпки за “единствения законен начин” за свикване на извънредния конгрес и разясниха процедурата. “Ако конгресът бъде свикан по този начин. Ако той освободи настоящото ръководство и избере ново, новото ще има 4-годишен мандат на управление. Ние нямаме желание да се провеждат конгреси през няколко месеца и да се харчат два пъти по няколкостотин хиляди лева. Ще внесем документите, ако съберем 300 клуба. Ако са 180, свикаме го и после вземе, че настоящото ръководство остане, не искаме да се изготвят черни списъци и да има евентуални репресии. Ние не искаме да създаваме проблеми на клубовете, искаме да решаваме проблемите”, заяви Петър Величков.

“Боли ме главата само като слушам тези думи - за репресии и заплахи. Хора, не се страхувайте”, призова пак Бербатов.

От екипа му обявиха, че ако клубовете не обявят волята си за промяна, когрес ще има, когато сегашното ръководство благоволи, като може да не е и през февруари.

Димитър и Мартин Петров се завърнаха заедно на стадион “Българска армия” за срещата на кандидата за президент на БФС и екипа му с представители на софийските футболни клубове. Бербатов, Петър Величков и Борис Станков реализираха редица дискусии с ръководители на клубове в страната, но за софийската среща се включи и Мартин, който заедно със Стилиян Петров също е част от проекта на Бербатов за управление на футболния съюз.

Бербатов и компания бяха посрещнати от изпълнителния директор на ЦСКА Пламен Марков и техен треньор при последното класиране на националния отбор на България на голям форум - европейското първенство през 2004 г.

След близо два часа дискусии и обмяна на идеи за наложителни промени Бербатов обяви, че иска да чуе всички и да угоди максимално на всички, изграждащи футбола в България, но “да се сложи край на лудата шуробаджанащина, която цари тук”. “Не сме си близки, не сме си спали по къщите, но съм тук, за да се боря за вас и да ви помогна. Шуробаджанащината тук е и една от причините да съм стоял настрана. Не някой да ми каже - помогни на този, защото го познаваш и ти е по-симпатичен. Искам еднакви правила за всички. Никакви зависимости и пресичане на всякакви предпоставки за корупция”, заяви Бербатов.

След повдигнат въпрос за евентуална смяна на начина на гласуване, тоест гласът на малките клубове да не е равнопоставен на тези на големите, Бербатов обяви, че разбира деликатността на темата, но призовава за “уважение към всички”.