Германия се размина с най-големия срам във футболната си история

https://www.24chasa.bg/sport/article/9922485 www.24chasa.bg
Влезлият като резерва Леон Горецка вкарва гола, който спаси Германия от невиждан срам и разочарова жестоко гостите от Унгария. СНИМКА: РОЙТЕРС

4-кратният световен и 3-кратен европейски шампион Германия се размина с най-големия срам във футболната си история.

Бундестимът бе много близо до това да не премине груповата фаза на континенталното първенство, след като 2 пъти изоставаше в резултата срещу Унгария, и то насред Мюнхен.

Влезлият като резерва Леон Горецка донесе скъпоценното равенство 2:2 срещу борбените маджари, които трябваше да играят уж аутсайдерска роля в т.нар. група на смъртта.

Това спаси кожата на германците и спести на селекционера им Йоахим Льов унизителен антирекорд.

Под негово ръководство преди 3 г. в Русия бундестимът, който тогава бе действащ световен шампион, сдаде титлата, оставайки на последното място в групата.

Горецка спаси германския футбол от второ подобно падение. При загуба от Унгария и равенството 2:2 между Португалия и Франция в другия двубой бундестимът щеше да остане последен и да напусне европейското.

А Германия щеше да е отпадала 2 пъти поред в груповата фаза. От въвеждането на такива на континенталните шампионати през 1980 г. подобно нещо не се е случвало.

Така мъченически измъкнатото реми срещу Унгария донесе на бундестима това, на което немските медии им се искаше преди мача - второ място в групата. То донесе на Льов и момчетата му 1/8-финал срещу Англия на “Уембли”.

Не че родината на футбола е в някаква стряскаща форма, но на фона на мача с Унгария е малко странен ентусиазмът в Германия по повод едно от най-големите дербита на национално ниво.

Иначе след това потокът наистина изглежда по-лесен от другия, в който попаднаха световният шампион Франция, европейският първенец Португалия и представилите се най-добре до момента на финалите Италия и Белгия.

Връщайки се към мъките на бундестима срещу маджарите, трябва да се припомни, че те направиха 1:1 с “петлите”, а при загубата 0:3 от Португалия резултатът бе 0:0 до 84-ата мин.

България изгуби именно от Унгария 1/2-финалния бараж за класиране на Евро 2020.