Русенското дерби се завръща на футболната сцена, засега в третия ешелон

https://www.24chasa.bg/sport/article/9927051 www.24chasa.bg

След повече от 20 години русенското дерби се завръща на българската футболна сцена, засега в третия ешелон. ФК „Локомотив“ Русе, като единствен желаещ от РФГ Русе, подаде заявка за участие в Североизточна Трета лига за сезон 2021/22. Клубът, който бе възстановен миналата година, когатоси върна и едноименния стадион от „Аристон“, покрива всички изисквания и документите са одобрени от ЗС на БФС - Варна.

Железничарите ще играят домакинските си срещи на традиционния си стадион "Локомотив" в източната част на дунавския град. Така след повече от две десетилетия и за първи път през 21 век, русенските „Дунав“ и „Локо“ ще играят отново градско дерби в първенство. Последен официален мач между двата клуба се изигра на 24 октомври 2001 в 1/16 финал за Купата на България. Крайният резултат бе 1:3 за тогава втородивизионните гости от „Дунав“. И двата русенски клуба имат своите привърженици в дунавския град.

Емоциите често избухват на мачовете между тях, но срещите винаги се превръщат в празник за футбола в Русе. В същото време, „Локо“ често е пристан за някои от юношитена по-мощния си съсед, като същевременно захранва със свои кадри другия русенски тим.