Русия тръгва към българската система на първенството си

https://www.24chasa.bg/sport/article/9999843 www.24chasa.bg
Питер Нювенхайс с Борислав Михайлов през 2016 г., когато представяха на българските клубове промяната на формата на родното първенство. Сега фирмата на Нювенхайс е предложила сходен вариант и в Русия. СНИМКА: АЛЕКСЕЙ ДИМИТРОВ

Русия се ориентира към схема, подобна на българското първенство, съобщават тамошните медии.

Идеята е за титлата да има плейоф, макар и предишната схема да е малко по-различна.

Бившият зам. изпълнителен директор на БФС и все още настоящ шеф в “Левски” Павел Колев потвърди, че именно фирмата Hypercube и нейният шеф Питер Нювенхайс са били в основата на реформата на българското първенство.

Нювенхайс и екипът му правят и форматите на първенствата на Белгия, Нидерландия, Австрия, Дания и още няколко шампионата. Целта е да се запази интригата максимално дълго - както за титлата, така и за изпадането, и за последното място в европейските турнири.

Основната идея на промяната е топклубовете да играят един срещу друг средно 3,5 пъти на сезон - тоест поне 3 пъти и най-много 4.

Разликата с България е, че руснаците задължително искат в най-горната им дивизия да има 16 отбора. При това положение ще имат горна шестица и втора десетка. Системата е аналогична за последното място в евротурнирите - в случая за купата на конференциите. Последният от първата шестица, който има право за класиране, ще играе с първия от втората десетка. Като пример - този сезон в България такъв мач играха “Арда” и “Черно море”.

Главният принцип на тази система е да се създаде стимул за отборите, които са в горната част на класирането на долната половина. Иначе те просто няма да има за какво да играят. А в случая получават възможност за участие в европейските турнири.

Hypercube се занимава с оптимизация на футболни първенства повече от 20 години. “Винаги се сблъскваме с това, че хората не разбират системата, много им е сложна. Но например в Белгия в момента всички харесват нашата система, направо я обожават”, твърди Нювенхайс.