12 готвиха с шеф Андре Токев в първия финал на „Кулинарното наследство на България“

Читалища, любители на българската кухня и популярни кулинарни блогъри гостуваха в МЕТРО Академия. Росинка Петрова от Ямбол спечели едноседмична почивка за двама в хотел „Рила“ в Боровец от томболата на кампанията Дванадесет победители в националната кампания „Кулинарното наследство на България“ имаха възможност да споделят уменията си и да готвят,

Ивайловград се превърна за 7-ми път в кулинарна столица на Балканите

Шеф Андре Токев и специално жури оценяваха рецепти „Кулинарното наследство на Тракия“ събра за 7 пореден път любители и майстори на автентичната храна от България, Франция, Гърция и Турция в началото на септември в Ивайловград. Стотиците кулинарни изкушения по щандовете на изложителите, разположени в центъра на южния град,

Уникален фермерски базар и много положителни емоции по време на 2-рото издание на Фестивала на розовия домат

Уникален фермерски пазар с най-добрите български розови домати и автентично българско овче и козе сирене предложи на софиянци и гостите на столицата второто издание на Фестивала на розовия домат. Фолклорна програма, посветена на българските народни танци, представи на сцената в Княжеската градина 10-те най-добри групи,

Фестивалът на розовия домат стартира с фермерски пазар и много песни и танци в Княжеската градина

Фемерски пазар с български розови домати, уникални по вкус български млечни продукти и програма с автентични народни песни и танци ще очакват в събота, 8 септември, от 10:30 часа гостите и жителите на София по време на Фестивала на розовия домат в Княжеската градина, срещу Софийския университет. Освен розовия домат,

Турлакът е интересен и гостоприемен; в белоградчишкото село Стакевци посрещат с "бел муж" и дебела баница

Високо в Балкана, покрай западната ни граница със Сърбия, е разположено турлашкото село Стакевци. То е скътано в тясна китна долина близо до прохода Писана бука. Там посрещат роднините и гостите с местните специалитети “бел муж”, дебела баница и ракия. И поздравяват с: "Торлаци смо, юнаци смо!" Само, който не е опитал от “белия муж”,

Храната е калейдоскоп на времето, а вкусовете - уроци по история, разказва изследовател

Марина Петрова, БТА Храната е като калейдоскоп на времето, а вкусовете - уроци по история, разказа за БТА Павлина Владева, филолог, историк и изследовател на великотърновските традиции от 19 и 20 век. От години насам тя е председател на Клуба по битова култура към читалище "Надежда", в който членуват десетки великотърновки - наследнички на

Експерт: Разработването на кулинарна карта на България ще увеличи туристите у нас

Разработването на кулинарна карта на България по аналогия с етнографските райони ще привлече повече и по-заможни туристи у нас, каза в интервю за БТА проф. Таня Дъбева, ръководител на катедра "Икономика и организация на туризма" към Икономически университет - Варна. Според нея тази стъпка ще е полезна за всички по веригата в сектора - от

"Кулинарното наследство на България" е вече част от националния календар на Европейска година на наследството 2018

"Кулинарното наследство на България" е вече част от националния календар на Европейска година на наследството 2018. Конкурсът на МЕТРО и неговите партньори за традиционни рецепти на автентични ястия отговаря на намеренията на Европейския съюз да популяризира нематериалното наследство, където наред със занаятите, обичаите,

„Кулинарното наследство на България” е шанс българските читалища да представят местните традиции на национално ниво

• Кулинарните фестивали са явление през последните 10 години, според Емилия Лисичкова, председател на Платформа Агора – организацията, подкрепяща развитието на българските читалища, в запазването и популяризацията на местните традиции. Кулинарната традиция е важна част от местното културно наследство,

Андре Токев в търсене на “Кулинарното наследство на България”

Кулинарията е история и историята е кулинария, смята Андре Токев – ловецът на храна, основател на Българската асоциация на професионалните готвачи и жури в Bocuse d’Or - най-престижния кулинарен конкурс в света. Повече от 30 години Андре свързва отдадеността на професионалната кухня с интереса към историята на храната.

„Кулинарното наследство на България“ ще търси автентични рецепти на традиционни български ястия

• 12 души ще спечелят възможността да се включат в кулинарен проект с шеф Андре Токев – мини видео сериал, авторска кулинарна книга и кулинарен календар • Две награди от по 1000 лева очакват ресторантьори и организатори на кулинарни фестивали, изпратили оригинална рецепта • Специална томбола ще разпредели и 3 големи награди – едноседмична почивка

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Шеметна вакханалия спретна Криско по време на турнето си в САЩ в помещение, приличащо на изоставен склад за зеленчуци. Изявата му в Лас Вегас се превърна в диво парти с полуголи почерпени мъже, бесни чалга хитове и буря от летящи салфетки, разказаха пред "България Днес" свидетели на щурата забава. Присъстващи на представлението го оприличават

Николета Лозанова варди тузарския си джип от паяци, докато шофьорът й търчи по задачи в центъра на София, видя "България Днес". Решила да спести някой лев от такса за синя зона, Николета не мръдна от автомобила. Докато бдително оглеждаше за служители на общината, тя бясно въртеше телефонни разговори, които, видно от усмивката й,

Беше отличник и хубав младеж  КОЙ Е ТОЙ Цонко Филипов е роден през 1927 г. в Ново село (Видинско). Бил е спортист и има зад гърба си 40-годишна учителска кариера. Преподавал е по физика и математика, а по-късно и физическа култура. Заради геройска постъпка през далечната 1944 г., в която спасява двама давещи се войници в Дунав,