Пъстърва с круши и кашу

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/10021090 www.24chasa.bg

Приготвена с моркови и лимон

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси vvatsova@24chasa.bg
и 24ojivlenie@24chasa.bg.
За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

"Предлагам лесна и бърза сезонна рецепта за пъстърва на фурна с круши. Прясно изпечените ядки придават много приятен аромат. Рецептата е подходяща и за Преображение Господне – 6 август, когато се консумира риба", пише ни Наталия Панчева.

ПРОДУКТИ

2-3 едри дъгови пъстърви

2-4 зелени круши

2-3 моркова

1 лимон

1 шепа сурово кашу

2-3 стръка целина

картофи колкото да покрием тавата, натурални маслини, зехтин, смлян черен пипер и сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Осоляваме почистените риби и ги подправяме с черен пипер отвън и отвътре. Намазваме ги със смес от равни части зехтин и лимон. Слагаме ги в средата на тава, намазана със зехтин или застлана с хартия за печене.

Нареждаме около тях нарязаните на шайби картофи така, че да не се застъпват. Тук-там слагаме кръгчета морков. Разполовяваме крушите и ги почистваме от семенната част. Нарязваме ги на парчета и ги поръсваме със сока от 1/2 лимон, за да не потъмнеят.

Добавяме крушите и печем в загрята фурна на 200 градуса. По време на печенето 2-3 пъти с помощта на четка намазваме рибата със сместа от зехтин и лимон. За да проникнат ароматите по-добре в месото, може да направим разрези в кожата или да отстраним цялата кожа. Малко преди края на печенето добавяме целината и ядките кашу, за да се запекат и да си пуснат аромата. Поднасяме с натурални маслини.