
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Анелия Терзиева ни предлага рецепта за вкусен телешки джолан.
ПРОДУКТИ
1 цял телешки
джолан (може
и свински)
1 ч.ч. ориз басмати
1 глава червен лук
2 равни лъжички
кафява захар
50 г шамфъстък,
суров
20 г масло
куркума,черен и
червен пипер,
пушен червен
пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Сваряваме предварително джолана. Аз лично правя това с помощта на уред за бавно готвене. Овалваме джолана в смес от сол,черен и червен пипер и малко пушен червен пипер и запичаме на грил функция, докато получи лек загар.
Карамелизираме нарязания на полумесеци лук заедно с кафявата захар. Към него добавяме ядките, оставяме за още няколко секунди и отстраняваме от котлона.
Сваряваме ориза според указанията на опаковката. След като е готов и отцеден от водата, добавяме маслото, малко сол, куркума и карамелизирания лук с ядките.
Поставяме ориза в съд с капак, като между капака и съда слагаме кърпа, за да се задуши добре и оставяме така 10 мин. Поднасяме месото върху канапе от пилаф.