Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Домашната ягодова лимонада – ягонада, е перфектната напитка за горещите дни”, пише ни Румен Петров.
ПРОДУКТИ
200-300 г пресни ягоди
1-2 лимона
350-400 мл студена газирана вода (може да се замени със спрайт или тоник)
За подслаждане: пудра захар, мед или стевия на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Смесваме лимоновия сок със захар, стевия или мед и разбъркваме, докато подсладителят се разтвори напълно. Почистените ягоди пасираме, най-добре с кухненски робот, пасатор или блендер.
Прибавяме към полученото ягодово пюре подсладения лимонов сок. Получава се нещо като нектар, но ако предпочитаме по-фина консистенция, може да прецедим пюрето през ситна цедка, за да се отделят ягодовите семенца.
Доливаме газираната вода или тоник, като преценяваме количеството ѝ според желаната гъстота. Разбъркваме добре. Сервираме по желание с кубчета лед. Украсяваме с резени лимон или лайм, цели ягоди или листенца свежа мента.