
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
"Предлагам интересна рецепта за глазирани моркови и пилешки бутчета с мед и вино. Ястието е подходящо за трапезата на Голяма Богородица - 15 август", пише ни Румен Петров.
ПРОДУКТИ
За 4 порции: за глазираните моркови: 500 г моркови, 2 с.л. балсамов оцет, 1 с.л. мед и още за допълнително поръсване, 2 с.л. зехтин и още малко за намазване на тавата, магданоз, черен пипер и сол на вкус
4 пилешки бутчета, 1 с.л. бяло вино, 2 с. л. мед, 4 с.л. краве масло, 2 домата, 1 зелена салата, сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Смесваме в купа меда, балсамовия оцет и зехтина. Слагаме вътре морковите, добре измити и нарязани по дължина на ленти. Разбъркваме ги добре, за да се покрият със сместа.
Нареждаме морковите в намазнена тава. Печем ги в загрята фурна на 200 градуса, докато омекнат и се карамелизират. След изваждане от фурната ги поливаме с още малко мед и поръсваме с магданоз, черен пипер и сол на вкус.
Бланшираме бутчетата за 5-6 минути в кипяща марината от подсолена вода, бялото вино и 1 супена лъжица мед. В дълбок тиган загряваме маслото и запържваме бутчетата до златистокафяво. Сервираме ги върху листа от зелена салата с гарнитура от глазираните моркови. Добавяме няколко резенчета домат и чаша вино.