Глазирана портокалова патица

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/10073629 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

Анелия Терзиева ни предлага вкусна рецепта за патица на фурна.

ПРОДУКТИ

1 патица

1 портокал

100 мл пилешки бульон (или вода)

2-3 скилидки чесън

соев сос

мед

сол, черен пипер

пресен розмарин

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Смесваме в касерола сока на портокалa с бульона, няколко лъжици соев сос, чесъна и мед на вкус. Загряваме ги на котлона и оставяме да се редуцира до средно гъст сос. Това е сместа, с която ще глазираме нашата патица.

Правим няколко разреца в кожата на патицата, за да може при печенето мазнината ѝ да изтича, и я натриваме с кората на портокала, настъргана на ситно, заедно с розмарина, малко сол и черен пипер. Остатъците от портокала заедно с няколко клонки розмарин поставяме вътре в птицата.

Печем под фолио за около 2 часа, като периодично отливаме мазнината. След като открием патицата, обилно я поливаме с глазурата и печем още за около 30 мин, като повтаряме няколко пъти обливането. Поднасяме патицата с гарнитура от ориз и заливаме с останалата глазура при сервиране.