Пиле в саламура по северняшки

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/10154533 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

“Една интересна пилешка чорба от кухнята на северняците. Тя се помни от миналото и различното в нея е, че месото се запечатва предварително чрез запичане на ламарина, а в съвремието и на скара или грил тиган”, пише ни Димитър Димитров.

ПРОДУКТИ

1 пиле, но не по-тежко от 1 кг или 3 пилешки бутчета, 1 глава кромид лук, 3 зелени чушки, 3 червени чушки, 3 средно големи домата, 5 скилидки чесън, 5 с. л. олио, 2 литра вода, сол на вкус, 2 щипки млян черен пипер, клонка чубрица, свеж магданоз, суха люта чушка

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Изчистваме пилешкото месо от кожата и го нарязваме на порции. Осоляваме го и го запечатваме чрез запичане на ламарина или на старинна печка, а в съвремието може на скара или на грил тиган.

Поставяме го в чиния и го оставяме настрани. Почистваме чушките от семенниците и ги запичаме леко по същия начин като месото. В дълбока тенджера запържваме до прозрачност нарязания на едро лук и чесън.

Слагаме нарязаните на едро чушки. Белим доматите от люспите. Нарязваме ги и след 5 мин добавяме и тях в тенджерата. Наливаме водата, осоляваме на вкус, слагаме клонката чубрица и варим саламурата до готовност на месото - 35-40 мин.

Изваждаме го внимателно от тенджерата и го обезкостяваме. Слагаме го обратно в саламурата. Подправяме с черния пипер и нарязания магданоз. Варим саламурата още 5 мин. Сервираме я топла и по желание я подлютваме със запечена суха люта чушка.