Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Ушмарът е автентичен родопски специалитет, който се прави с много масло и кашкавал. За неговото приготвяне се използва царевично брашно, а не царевичен грис”, пише ни Маргарита Димитрова.
ПРОДУКТИ
1 к.ч. ситно смляно царевично брашно
2 к.ч. вода
125 г краве масло
200 г добре узрял кашкавал
сол на вкус
червен пипер по желание
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Стопяваме в тенджера маслото и в него запържваме царевичното брашно, докато започне леко да променя цвета си. Наливаме водата и бъркаме непрекъснато до отделяне на брашнената смес от стените на съда.
Прибавяме нарязания на парчета кашкавал. Разбъркваме ушмара, докато започне да се влачи на конци. Поднасяме го, докато е още топъл.
Поръсваме го по желание с обикновен или пушен червен пипер. Този вид ястие ни пренася в Родопите, където от години наред хората го приготвят и му се любуват.