Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Пренасяме се в слънчева Гърция с един традиционен сиропиран сладкиш”, пише ни Анелия Терзиева.
ПРОДУКТИ
За основата:
300 г грис, 250 мл прясно мляко, 1/2 ч.л. бакпулвер, 160 г захар, ванилия
За сиропа:
200 г захар, 200 мл вода, 1 пакет ванилова захар с вкус на портокл
За крема:
500 мл прясно мляко, 3 жълтъка, 80 г захар, 50 г нишесте, 200 мл сладкарска сметана за разбиване, ванилия
За поръсване: какао и канела
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбъркваме всички продукти за основата. Сипваме ги в тава, застлана с хартия за печене. Печем за около 20-25 мин на 170-180 градуса. Оставяме блата да се охлади напълно.
Приготвяме сиропа, като слагаме в касерола водата и захарта заедно с малко ванилова захар. Оставяме, докато заври. Заливаме основата с горещия сироп. Оставяме да попие и да се охлади.
Разбиваме за крема жълтъците със захарта, нишестето и малко от млякото. Останалото оставяме на котлона да се загрее и след това добавяме яйчената смес. Бъркаме непрекъснато, докато се сгъсти. Слагаме плътно фолио върху крема, за да не се обазува коричка, и оставяме да изстине напълно. Разбиваме за кратко сметаната. Разбъркваме яйчения крем с телена бъркалка, за да стане гладък и въздушен.
Добавяме с шпатула сметаната.Така полученият крем изсипваме върху сладкиша. Поръсваме със смес от канела и какао. Оставяме го в хладилник поне за 2-3 часа.