Ароматен октопод на грил

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/10221471 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

В първите есенни дни Жана Стоянова ни предлага рецепта, с която да си припомним лятото и да го изпратим подобаващо.

ПРОДУКТИ 

1 октопод

3-4 дафинови листа

няколко счукани зърна черен пипер

сол на вкус

няколко скилидки чесън

лимон, зехтин, копър и магданоз

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Наливаме в тенджера около 2 л вода. Прибавяме 1 с.л. сол, дафиновите листа и черния пипер. Поставяме съда на котлон и изчакваме течността да заври.

Набождаме с дълга вилица почистения октопод и няколко пъти го потапяме и вадим от врящата вода. След тази процедура го оставяме да се вари за около 40 минути.

Изваждаме го и го отцеждаме добре. Нарязваме на парчета главата и отрязваме пипалата му. Мариноваме октопода с лимон, зехтин, счукан със сол, магданоз и чесън.

Загряваме скара или грил тиган и изпичаме за кратко морския специалитет. Сервираме октопода с лимон, поръсен с копър, и чаша бяло вино по желание.