Редена мусака със зеленчуци

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/10282715 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

“Предлагам ви рецепта за мусака, събрала в себе си богата палитра от вкусове”, пише ни Мила Нешева.

ПРОДУКТИ

500 г кайма,1 тиквичка, 1 глава лук.1 патладжан, 3-4 картофа, 2 моркова, 4-5 червени печени чушки, няколко пресни домата или доматен сос, 1 яйце, 1/2 кофичка кисело мляко, 2 с.л. брашно, олио, сол, магданоз, черен пипер, кимион, чубрица

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Белим печените чушки. Пържим патладжана на филийки. По същия начин нарязваме тиквичката и картофите и ги бланшираме за кратко във вряща вода.

Задушаваме нарязания на ситно лук, добавяме каймата и настърганите моркови, овкусяваме със сол, черен пипер, кимион и чубрица. Настъргваме червените домати на едро ренде.

Подреждаме в подходящ съд мусаката, като последователно редуваме слоеве от зеленчуците - картофи, тиквичка, печени чушки, патладжан, като отгоре върху всеки от тях разпредяляме няколко лъжици кайма и настъргани домати, и така до изчерпване на продуктите.

Завършваме с нарязани на тънки филийки домати. Слагаме мусаката във фурната. За заливката разбиваме яйцето, млякото и брашното. Осоляваме и когато мусаката е изпечена до готовност, я заливаме и допичаме на горен реотан, докато заливката приятно се зачерви. Поръсваме с магданоз преди сервиране.