Есенен десерт с малини

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/10303159 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Предлагам ефектна рецепта, лесна за изпълнение, която може да си приготвите с няколко леснодостъпни продукта”, пише ни Анелия Терзиева.

ПРОДУКТИ 

1 пакет бишкоти, 200 мл сладкарска, сметана, 500 мл прясно мляко + 100 мл за напояване, 2 жълтъка, 80 г захар, 50 г брашно или нишесте, 20 г масло, ванилия, 2-3 с.л. сладко от горски плодове, пресни или замразени малини и шамфъстък за декорация

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Приготвяме крема, като разбъркваме жълтъците, захарта, нишестето, прясното мляко и ванилията. Слагаме ги в касерола и ги затопляме.

Бъркаме непрекъснато, докато се сгъсти. След отстраняване от котлона добавяме маслото и оставяме крема да се охлади напълно. Разбиваме сметаната с миксер. Една трета от нея добавяме към охладения крем.

Поставяме прозрачно фолио в съда, в който ще правим сладкиша, за да може след това лесно да го извадим. Напояваме бишкотите в останалите 100 мл прясно мляко, към което по желание може да добавим захар, аромат или някакъв ликьор.

Подреждаме ги, като редуваме слой бишкоти и слой крем. Завиваме отново с фолио и прибираме в хладилника за няколко часа. След като обърнем сладкиша, го намазваме от всички страни с останалата сметана, към която сме добавили и сладкото. Оформяме шарки по избор и декорираме с пресни плодове и ядки.