Джолан със зеле в гювеч

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/10313116 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Времето захладня и предразполага към по-калорична храна. Нека използваме свинския джолан в комбинация със сезонното зеле”, пише ни Димитър Димитров.

ПРОДУКТИ 

1,5 кг свински джолан, 1 средно голяма зелка, 2 глави кромид лук, 1 глава чесън, 3 моркова, 3 чушки, по една клонка чубрица и девесил, 2 клонки целина, 1 ч.л. млян черен пипер, 1 с.л. червен пипер, сол на вкус, 5-6 с.л. олио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Нарязваме зелето, кромида, морковите и чушките. Към тях добавяме целите и необелени скилидки чесън. Изсипваме олиото.

Осоляваме и овкусяваме с двата вида пипер. Добавяме и зелените подправки. Разбъркваме всичко много добре. Изсипваме го в глинен гювеч. Отгоре слагаме джолана, който предварително сме осолили и поръсили с червен пипер.

Поставяме съда в студена фурна и я включваме на 270 градуса. Печем ястието на тази температура в продължение на 30 минути.

Намаляваме на 180 градуса и продължаваме готвенето в продължение на 120 минути. Изваждаме и сервираме на порции, поръсени със свеж магданоз.