Целувки духчета за Хелоуин

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/10321076 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Ето едно оригинално и много сладко предложение за целувки духчета, с което да зарадвате децата за Хелоуин. Идеята за тях e заимствана от прекрасния блог на Ина Костова”, пише ни Наталия Панчева.

ПРОДУКТИ 

3 белтъка

190 г кристална захар

10 г бурбонска ванилова захар

1 щипка сол

2-3 капки лимонов сок

За украса: цветни захарни боички или с разтопен шоколад

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Поставяме в суха купа отделените белтъци. За най-добър резултат те трябва да са току-що извадени от хладилника. Добавяме щипка сол и започваме да ги разбъркваме с миксер. Първо на ниска скорост, след това постепенно увеличаваме до максимална.

Добавяме постепенно захарта, като разбъркваме с миксер. Добавяме бурбонската ванилова захар и разбиваме още малко, докато се получат твърди връхчета, а белтъчната смес стане гъста и лъскава. Като обърнем купата с дъното нагоре, не трябва да тече и да пада. Накрая добавяме 2-3 капки лимонов сок и разбъркваме за последно.

Напълваме сместа в пош за шприцоване с объл накрайник или найлонов плик. Подготвяме голяма плоска тава, като я покриваме с хартия за печене. Първо шприцоваме едно кръгче, а върху него - по-малко. Предварително затопляме фурната на 90-100 градуса без вентилатор. Слагаме целувките вътре и ги сушим така 1 час, след което разчупваме една от тях. Тя трябва да е суха отвън, а отвътре да има мека сърцевина.

Оставяме ги при необходимост във фурната за още 10-15 минути. Времето зависи от печката и от големината на целувките. Рисуваме очите и устата на “духчетата” с цветни захарни боички или с разтопен шоколад.