
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Ето едно оригинално и много сладко предложение за целувки духчета, с което да зарадвате децата за Хелоуин. Идеята за тях e заимствана от прекрасния блог на Ина Костова”, пише ни Наталия Панчева.
ПРОДУКТИ
3 белтъка
190 г кристална захар
10 г бурбонска ванилова захар
1 щипка сол
2-3 капки лимонов сок
За украса: цветни захарни боички или с разтопен шоколад
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Поставяме в суха купа отделените белтъци. За най-добър резултат те трябва да са току-що извадени от хладилника. Добавяме щипка сол и започваме да ги разбъркваме с миксер. Първо на ниска скорост, след това постепенно увеличаваме до максимална.
Добавяме постепенно захарта, като разбъркваме с миксер. Добавяме бурбонската ванилова захар и разбиваме още малко, докато се получат твърди връхчета, а белтъчната смес стане гъста и лъскава. Като обърнем купата с дъното нагоре, не трябва да тече и да пада. Накрая добавяме 2-3 капки лимонов сок и разбъркваме за последно.
Напълваме сместа в пош за шприцоване с объл накрайник или найлонов плик. Подготвяме голяма плоска тава, като я покриваме с хартия за печене. Първо шприцоваме едно кръгче, а върху него - по-малко. Предварително затопляме фурната на 90-100 градуса без вентилатор. Слагаме целувките вътре и ги сушим така 1 час, след което разчупваме една от тях. Тя трябва да е суха отвън, а отвътре да има мека сърцевина.
Оставяме ги при необходимост във фурната за още 10-15 минути. Времето зависи от печката и от големината на целувките. Рисуваме очите и устата на “духчетата” с цветни захарни боички или с разтопен шоколад.