Тарт с карамелизиран лук

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/10324616 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Изпращам ви рецепта за тарт с карамелизиран лук, смокини и прошуто. Това е сочен сладко-солен пай”, пише ни Пепа Стоева.

ПРОДУКТИ

За форма с диаметър 26 см:

300-400 г лук балучка

30 мл олио

90 г масло

80 мл сос от нар

30 мл балсамов сос

50 мл бяло вино

1 ч. л. кафява захар

щипка сол

салвия, мащерка или риган

1 лист охладено бутертесто - 280 г

3-4 листа прошуто

няколко смокини

80 г кефалотири или друго жълто сирене, което се разтапя при печене

1 яйце, разбито с 1 с. л. прясно мляко

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Почистваме балучката и нарязваме лукчетата на две части - успоредно на мустачките и дръжката - да се виждат кръговете на главичките. Поставяме 60 г от маслото и олиото в тиган с огнеупорна дръжка. Нареждаме лука с широката част към дъното.

Изчакваме да започне да се запържва и наливаме виното и соса от нар. Задушаваме под капак за 4-6 мин. Прибавяме балсамовия сос, поръсваме със захарта и отново задушаваме под капак за минута.

Изключваме котлона и отместваме тигана. Прибавяме към лука още 30 г масло. Нарязваме прошутото на тънки ленти, навиваме ги на охлювчета и заедно с обелените резени смокиня ги нареждаме между лука.

Настъргваме сиренето и овкусяваме с подправките. Върху тях поставяме листа бутертесто, като краищата му подпъхваме към плънката. Намазваме го с разбитото в мляко яйце. Поставяме тигана в загрята на 200 градуса фурна и печем 12-15 мин, докато се зачерви. Изваждаме и с остър нож минаваме по ръбовете, за да се отлепи. Оставяме да почине 5-6 мин и го обръщаме в голяма чиния.