Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“В магазините и по пазарите вече има изобилие от карфиол, затова ви предлагам рецепта за карфиол със сос бешамел и сирена”, пише ни Мила Нешева.
ПРОДУКТИ
1 по-малка глава карфиол
400 мл прясно мляко
2-3 с.л. брашно
40 г масло
250-300 г различни сирена - синьо сирене, кашкавал, топено и бяло сирене или други по ваш вкус
сол, черен пипер, лимонова трева или индийско орехче
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Сваряваме накъсания на розички карфиол на пара или в леко подсолена вода за няколко минути, но внимаваме да не го преварим.
Приготвяме соса, като запържваме брашното в разтопеното масло, наливаме постепенно студеното прясно мляко, като разбъркваме непрекъснато. Подправяме със сол, черен пипер и лимонова трева или индийско орехче.
Прехвърляме карфиола в тавичка, добавяме сирената и заливаме със соса. Аз прибавих и стрък ситно нарязан праз лук по желание. В зависимост от сирената, които използвате, и вашия вкус преценете дали е нужно да добавите още сол.
Поръсваме с настърган кашкавал. Запичаме ястието за около 30 минути в загрята на 200 градуса фурна до приятна коричка.