Телешки шол със сос

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/10380489 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Днес предлагам една многокомпонентна, но не и сложна рецепта, чийто вкус ще ви очарова”, пише ни Анелия Терзиева.

ПРОДУКТИ 

1 средно голямо парче телешки шол

2-3 стръка пресен розмарин

няколко скилидки чесън

200 мл заквасена сметана

горчица

няколко стръка пресен лук

половин глава червен лук

сух шалот

сол и черен пипер на вкус

300 мл зеленчуков бульон

1 ч.ч. пълнозърнест ориз басмати

20 г масло

2 тиквички

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Шпиковаме месото със стръкчета розмарин и малки парченца чесън. Намазваме го с малко мазнина и поръсваме със сол и черен пипер. Завиваме в алуминиево фолио и печем за около 2 часа на 180 градуса. Времето може да варира според дебелината на месото и това дали е младо и крехко, или не чак толква.

Изпичаме тиквичките на грил тиган, а ориза сваряваме според указанията, изцеждаме го и го оставяме под капак. В него добавяме малка бучка масло и осоляваме на вкус.

Запържваме за кратко двата вида лук и след това добавяме сметаната и 2 с.л. горчица. Разреждаме с бульона.

Добавяме още малко розмарин, шалота, черен пипер и при необходимост - сол. Оставяме да къкри и когато получим желаната гъстота, отстраняваме от котлона. Прецеждаме соса. Поднасяме резените месо с малко от ориза, тиквички и гарнираме със соса.