
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Изпращам рецепта за интересно ястие от турската кухня, която е богата с различни видове кебапи”, пише ни Жана Стоянова.
ПРОДУКТИ
За 4 порции:
500 г кайма, като в оригиналната рецепта е смес от телешка и агнешка
1-2 глави лук
3-4 скилидки чесън
2-3 пресни чушки
3-4 домата или
1 с.л. доматено пюре
зехтин, сол, черен и
червен пипер, пресен
магданоз
2 печени патладжана
около 200 г гъсто
кисело мляко
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Изпичаме, обелваме и осоляваме патладжаните. Оставяме ги да отцедят сока си. Задушаваме в малко зехтин лука, чушките и доматите. След 5-6 минути добавяме и каймата с подправките.
Разбъркваме и оставяме да къкрят, докато се сготви каймата и се изпари течността. Подготвяме канапето на ястието от дребно нарязаните патладжан и чесън, които смесваме с гъстото мляко.
Сервираме ястието, като върху канапето поставяме от сготвената кайма и поръсваме с пресен магданоз. По желание се сервира и опечена люта чушка, а може да поръсим и пресен лук.