Постна картофена яхния

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/10404708 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

“Предлагам апетитно ястие, подходящо за Коледния пост”, пише ни Наталия Панчева.

ПРОДУКТИ

320-350 г картофи,

250 г домати,

120 г кромид лук,

3 скилидки чесън,

100-120 г моркови,

40-50 мл олио,

600 г замразен

грах,

около 1 с.л.

брашно за

сгъстяване,

1 ч.л. червен

пипер,

1/4 ч.л. черен

пипер, сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Задушаваме в загрятото олио наситнения лук, настърганите моркови и нарязаните на кубчета картофи с малко сол. Периодично разбъркваме, докато лукът омекне.

Поръсваме с червения и черния пипер и добавяме ситно нарязаните домати и чесън. Задушаваме още 5 минути, като от време на време разбъркваме.

Прибавяме размразения грах, заливаме с гореща вода, доосоляваме и оставяме да къкри на тих огън около 30 мин. Ако течността изври, преди зеленчуците да са сварени, доливаме гореща вода. В края, ако е останала повече течност или ако искаме да сгъстим яхнията, добавяме брашно, размито с малко студена вода.

Варим още 4-5 мин, поръсваме с наситнен магданоз и отстраняваме от огъня. Поднасяме ястието топло, по желание гарнирано с люти чушлета.