
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Въпреки че са по време на коледния пост, на празниците Въведение Богородично (21 ноември) и Никулден (6 декември) се сервират риба и вино. Ето едно рибно предложение за тази неделя”, пише ни Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
1 пъстърва - около 700 г
250 г спанак
100 г заквасена сметана
80 г краве масло
1 лимон
1 глава червен кромид лук
20 г кедрови ядки
по желание кашкавал за поръсване
черен пипер и сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Почистваме пъстървата, измиваме я добре и я подсушаваме. Отвътре и отвън я осоляваме и я поръсваме с лимонов сок. Оставяме я да престои 15 минути.
Обелваме лука и го нарязваме на ситно. Почистваме спанака, измиваме го и нарязваме и него. Лука запържваме леко в 30 г масло. Добавяме спанака.
Поставяме рибата в намазана с 20 г масло форма. Подправяме спанака с черен пипер и сол и с него пълним пъстървата. Останалото масло слагаме на бучки върху рибата. Добавяме сметаната.
Печем в загрята фурна на 200 градуса. Малко преди да е готова, поръсваме отгоре с кедровите ядки, така че леко да се запекат. По желание може да отстраним кожата и да сложим отгоре част от плънката, поръсена с настърган кашкавал. Поднасяме с резени лимон.