Пъстърва със спанак

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/10411990 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Въпреки че са по време на коледния пост, на празниците Въведение Богородично (21 ноември) и Никулден (6 декември) се сервират риба и вино. Ето едно рибно предложение за тази неделя”, пише ни Марияна Бончева.

ПРОДУКТИ 

1 пъстърва - около 700 г

250 г спанак

100 г заквасена сметана

80 г краве масло

1 лимон

1 глава червен кромид лук

20 г кедрови ядки

по желание кашкавал за поръсване

черен пипер и сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Почистваме пъстървата, измиваме я добре и я подсушаваме. Отвътре и отвън я осоляваме и я поръсваме с лимонов сок. Оставяме я да престои 15 минути.

Обелваме лука и го нарязваме на ситно. Почистваме спанака, измиваме го и нарязваме и него. Лука запържваме леко в 30 г масло. Добавяме спанака.

Поставяме рибата в намазана с 20 г масло форма. Подправяме спанака с черен пипер и сол и с него пълним пъстървата. Останалото масло слагаме на бучки върху рибата. Добавяме сметаната.

Печем в загрята фурна на 200 градуса. Малко преди да е готова, поръсваме отгоре с кедровите ядки, така че леко да се запекат. По желание може да отстраним кожата и да сложим отгоре част от плънката, поръсена с настърган кашкавал. Поднасяме с резени лимон.