
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Саламурата е характерна с това, че месото от рибата трябва да мине през огън - запечено на скара, на ламарина, на гьоз… Задължително условие за нея е да се остави постна, без застройка”, пише ни Димитър Димитров.
ПРОДУКТИ
500 г риба, поне
два вида - в случая
са парчета от
шаран и толстолоб
1 ч.ч. нарязани
домати - пресни
или консервирани
1 малка глава
чесън
4-5 сухи люти
чушлета
3 с.л. олио
1 к.л. млян
черен пипер
шепа нарязан
копър
сол на вкус
2 л вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Запичаме леко рибата на скара, ламарина или гьоз… и я слагаме да се свари в подсолена вода. Внимателно я почистваме от костите. Изсипваме олиото в тенджера, загряваме го и в него запържваме доматите и нарязания чесън. Малко след това добавяме и рибата, накъсана на парчета.
Запържваме за кратко и наливаме прецедения рибен бульон. Слагаме запечените чушлета, след като саламурата заври. Оставяме я да къкри на слаб огън до готовност на доматите.
Отстраняваме я от котлона и я поръсваме с копъра. Сервираме я с парче лимон.