Рибена саламура

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/10421684 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Саламурата е характерна с това, че месото от рибата трябва да мине през огън - запечено на скара, на ламарина, на гьоз… Задължително условие за нея е да се остави постна, без застройка”, пише ни Димитър Димитров.

ПРОДУКТИ 

500 г риба, поне

два вида - в случая

са парчета от

шаран и толстолоб

1 ч.ч. нарязани

домати - пресни

или консервирани

1 малка глава

чесън

4-5 сухи люти

чушлета

3 с.л. олио

1 к.л. млян

черен пипер

шепа нарязан

копър

сол на вкус

2 л вода

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Запичаме леко рибата на скара, ламарина или гьоз… и я слагаме да се свари в подсолена вода. Внимателно я почистваме от костите. Изсипваме олиото в тенджера, загряваме го и в него запържваме доматите и нарязания чесън. Малко след това добавяме и рибата, накъсана на парчета.

Запържваме за кратко и наливаме прецедения рибен бульон. Слагаме запечените чушлета, след като саламурата заври. Оставяме я да къкри на слаб огън до готовност на доматите.

Отстраняваме я от котлона и я поръсваме с копъра. Сервираме я с парче лимон.