Постна яхния с грах и моркови

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/10429443 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Тази вкусна зеленчукова яхния е много лесна за приготвяне и подходяща за настоящия Коледен пост, както и за Андреевден – 30 ноември, когато се поднасят варива”, пише ни Марияна Бонева.

ПРОДУКТИ 

300-400 г замразен грах

3-4 картофа

2-3 моркова

2 домата

2-3 скилидки чесън 

1 глава лук

1 к.ч. олио

2,5 ч.ч. гореща вода

1 с.л. брашно за

сгъстяване

1 ч.л. червен пипер,

магданоз, къри, черен

пипер и сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Почистваме морковите и ги нарязваме на колелца, а картофите белим и нарязваме на кубчета. В подходящ съд на котлона загряваме олиото и в него задушаваме лука, картофите и морковите. Периодично разбъркваме за около 5 минути.

Осоляваме и поръсваме с червен пипер. Добавяме наситнените домати и чесън, подправяме с черния пипер и малко къри. Задушаваме още около 5 минути, като разбъркваме от време на време. След това добавяме граха. Всичко това заливаме с гореща вода и оставяме да къкри за около 30 минути. Ако е останала много течност, сгъстяваме яхнията, като добавяме брашното, размито с малко студена вода.

Прибавяме наситнения магданоз и изключваме котлона. Поднасяме яхнията топла.