Декември с до 1° по-топъл от нормата, но с повече валежи

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/10449323 www.24chasa.bg
На места в страната ще може да се направят първите снежни човеци.

l Има шанс за снежна Коледа

l Качеството на въздуха ще е лошо между 15-и и 20-и

Средните температури през декември за голяма част от страната ще бъдат над нормата, като очакваното положително отклонение е между 0,5 и 1 градуса. Средните минимални температури за декември са между минус 4 и плюс 4 градуса, а средните максимални температури са между 4 и 8 градуса.

Валежите се очаква да са около нормата, като повече ще вали в Южна и Източна България. Това съобщи за “24 часа” климатологът от Софийския университет д-р Симеон Матев. Това означава, че за месеца се очаква да паднат 30-60 литра валежи на кв. м, а в южните райони и планините - до 100-120 литра.

В първите 10 дни на декември ще се редуват дни с високи за сезона температури, последвани от много студени.

Ще вали често,

предимно дъжд, но ще има и снеговалежи. В планините ще се натрупва покривка от мокър сняг.

Месецът започва със студено време. В сутрешните часове на сряда и четвъртък температурите ще паднат до -5/-8 градуса по високите полета и до 0-2 градуса по брега на морето. Облачността ще бъде разкъсана, намаляваща временно до слънчево. Сутрин в низините ще има мъгли. През деня ще се затопля и дневните температури в четвъртък ще достигат и надхвърлят 10 градуса.

В петък ще е топло за сезона, но със значителна облачност. Следобед ще започнат превалявания от дъжд, по високите части на планините - от сняг. Повече ще вали в южните райони. В събота отново ще превали, вятърът от северозапад ще се усили и ще застудее, но валежите ще спират.

В неделя облачността временно ще се разкъсва, видимостта ще бъде намалена. За кратко ще се затопли, но привечер отново ще се заоблачи и ще завали дъжд.

Началото на следващата седмица ще е с валежи от дъжд и сняг и температурите ще паднат. Към този момент поради очакваното динамично време не може да се направи точна оценка на количеството на валежа, дали ще се образува снежна покривка извън планините и колко ще е дебела, каза Матев.

В края на първото и в началото на второто десетдневие ще се установи по-спокоен период - с намалена видимост в низините и по-топло и слънчево време в планините.

Между 13 и 15 декември

отново ще вали дъжд и сняг

Ще бъде ветровито. В периода 15-20 декември има голяма вероятност за мъгливо време в низините и равнините. Качеството на атмосферния въздух ще бъде влошено. В планинските райони ще бъде слънчево и топло за сезона.

През третото десетдневие отново ще настъпи динамизиране на времето. Често ще бъде ветровито, с добра видимост и температури около и над нормата. Ще има превалявания предимно от дъжд, но при застудяванията дъждът ще преминава в сняг.

Към този момент детайлна прогноза за времето за края на месеца е невъзможно да се изготви. А на въпроса дали ще има сняг по празниците в края на месеца, няма как да се отговори с точност, но шансът Коледа да е бяла е по-голям спрямо изминалите 3-4 години, каза още климатологът.

Най-ниските температури през декември са били между минус 23 и минус 28 градуса, а по Черноморието поради затоплящия ефект на морската вода малко по-високи - до минус 20.

Най-студено е било в Ихтиман - минус 34°,

в Ботевград и в Божурище - минус 32, в Трън - минус 31 градуса. В София най-ниската измервана температура през декември е минус 27,5 градуса, в Плевен - минус 24, и в Пловдив - минус 21,7 градуса. От началото на новия век най-студен декември е регистриран през 2001 година, когато средните температури са с 3 до 6 градуса по-ниски от нормалните. Тогава в София само през 5 дни от месеца температурата минава над нулата, а в Русе през целия месец има снежна покривка. Снеговалежите са чести.

Анализът на климатолога за изминалия ноември е, че средните температури са били над нормата. В по-голямата част от страната положителната аномалия е над 2 градуса, като само в крайните северозападни и югозападни райони положителната аномалия е малко над градус. Ноември 2021-а ще бъде запомнен с новата месечна най-висока максимална температура в страната.

На 5 ноември в Търново

бяха измерени 32,4 градуса,

с което беше подобрен предишният национален рекорд, измерен преди 95 години в Горна Оряховица - 32,1 градуса. София също има нова най-висока температура за месеца от 25,8 градуса, също измерена на 5 ноември.

Във валежно отношение месецът е сух – в по-голямата част от страната броят на дните с валеж е по-малък от нормите. (24часа)