
Последният месец от годината, известен със своите топли и семейни събирания, започва своето начало с един от най-обичаните и тачени сред българите празници, а именно денят на моряците, рибарите, търговците, банкерите и всички именници - Никулден.
Легендите разказват, че когато Господ разпределял света между шестимата братя светци, за Св. Никола той отредил да управлява морския свят. В едно от своите пътувания по вода обаче, светецът попаднал на невиждана беда. Дървената лодка, с която той пътешествал надлъж и нашир, претърпяла злощастен инцидент и в нея зейнала огромна дупка, която пълнела с вода целия плавателен съд. В опит да спаси както лодката, така и себе си, Св. Никола гмурнал двете си ръце в бурното море и извадил огромен шаран, с който запушил бликащата от дупката морска вода. Именно така шаранът се превърнал в спасител за бедстващия в открито море светец, а от там и в задължителен за честване обичай, покрай празника за Никулден.
По този повод искаме да ви представим една рецепта с пържен шаран, която съдържа в себе си и лек азиатски привкус. За целта ще ни трябва шаран с тегло около 2 кг., 600 гр. ориз (който предварително е сварен и след това охладен), моркови, няколко скилидки чесън, 3 яйца, 100 гр. брашно, 300 гр. галета и типичните овкусители като сол, пипер, соев сос, сусамово олио и мед. Ако се чудите къде можете да откриете страхотно свеж и качествен шаран, тази седмица в магазините на Lidl се предлага богат асортимент от тази благородна риба, която ще ви впечатли не само с невероятното си качество, но и с достъпната си цена.
Началото на нашата рецепта даваме с филетирането на рибата, като преди да сме махнали кожата и люспите, минаваме с нож по дължината на гръбнака и покрай ребрените ѝ кости, за да отделим нейното рибно филе. Не толкова сръчните в тази особена готварска техника за филетиране, могат първо да почистят шарана от неговите люспи с нож и да го нарежат на тънки котлети - но тук изпълняващите кулинарния похват трябва да внимават да не попадне някоя люспа от рибата на земята, защото това носи лош финансов късмет.
След като сме филетирали или нарязали на котлети шарана, трябва да го измием със студена вода и да го подсушим върху кухненска хартия. Следващата стъпка е да започнем с приготвянето на панировката - овкусяваме рибните парчета с малко сол и пипер, овалваме в брашно и ги потапяме в едно разбито яйце, а след това и в галета. На добре загрят тиган с мазнина, поставяме добре овкусените парчета и ги приготвяме до получаването на перфектния златист цвят.
Докато изчакваме тази стъпка да бъде изпълнена, на друг тиган запържваме морковите, които сме нарязали на тънки лентички, чесъна на ситно, предварително сварения и охладен ориз, тук-там няколко натрошени ореха и овкусяваме с малко оцет и соев сос. За финал на азиатско-апетитната гарнитура, към нашия пържен шаран добавяме две яйца, сусамово олио и разбъркваме добре до получаването на хомогенна смес. За да впечатлим още повече всички, които ще имат удоволствието да опитат от нашия пържен шаран с ориз, орехи и моркови, приготвяме допълнителен дресинг от кипнал соев сос с добавка от мед и сусам.
Цялото това вкусно и апетитно рибно съвършенство, което сме приготвили в чест на Св. Никола и неговите именници, поднасяме в красиви чинии на всички наши гости и роднини - защото както традициите повеляват, независимо дали носим това благородно име ли не, на този празник всеки от нас трябва да опита някакво рибно ястие, за да му е сполучлива годината и да се радва на берекет.