Пълнена каракуда, поднесена върху сочни моркови и картофи

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/10469944 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

“Предлагам пълнена риба, която може да сложите върху картофи и моркови. Те поемат аромата и мазнината на каракудата и са превъзходна гарнитура”, пише ни Димитър Димитров. 

ПРОДУКТИ

1 кг риба каракуда, 3 картофа, 3 моркова, сол, млян черен пипер, олио, 1 к. ч. бяло вино

За плънката:

1 непълна к. ч. ориз3 глави кромид лук1 червена чушка4 к. ч. вода, сол, червен пипер, млян черен пипер, чубрица и джоджен на вкус, лют червен пипер по желание 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Почистваме и измиваме рибата. Солим я отвътре. Плънката приготвяме, като запържим нарязани лук и чушка. Добавяме ориза, разбъркваме и пържим за кратко.

Наливаме водата, осоляваме и задушаваме сместа до извиране на течността. Накрая поръсваме с посочените подправки. Оставяме плънката да изстине и пълним каракудата. Зашиваме я внимателно.

Обелваме морковите и картофите. Първите нарязваме на тънки ивици, а вторите на шайби. Слагаме ги в тавата, поръсваме ги с олио и ги солим на вкус. 

Разбъркваме ги добре и ги нареждаме на дъното. Стараем се морковите да останат под каракудата. Слагаме я отгор, като предварително сме я намазали с олио и посолили. Поръсваме всичко с черен пипер. Отстрани наливаме виното. Печем ястието на 200 градуса до получаване на приятна коричка на рибата.