Чийзкейк с райски ябълки

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/10473255 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vvatsova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

Лесен, лек и уникален на вкус десерт ни предлага Виолета Василева.

ПРОДУКТИ

200 г бишкоти

1/2 пакeт чисто масло

1/2 ч.ч. пудра захар

1/2 ч.ч. смлени орехи

100 мл прясно мляко

За втория блат:

2 кисели млека от 400 г

1 ч.ч. захар

2 пакет желатин

За третия блат:

7-8 средно големи райски ябълки

1 пакет желатин

За украса:

плодове по избор, в случая киви, кокосови стърготини и др.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ 

Приготвяме първия блат, като в купа натрошаваме бишкотите, към които добавяме размекнатото чисто масло, захарта и прясното мляко. Объркваме добре и добавяме орехите и отново разбъркваме. Поставяме във форма с падащо дъно фолио по дъното и стените.

Прехвърляме сместа с бишкотите във формата и с ръце разпределяме навсякъде по дъното, като притискаме леко. Оставяме формата на студено в хладилника за час да стегне. Приготвяме втория блат, като в купа смесваме киселите млека със захарта и разбъркваме добре.

Изсипваме в чаша двете пакетчета желатин и добавяме 100 мл вода и разбъркваме. Когато набъбне желатинът, поставяме за секунди в микровълновата фурна, за да се разтопи. Добавяме го към киселото мляко и отново разбъркваме. Сместа изсипваме внимателно върху вече стегналия първи блат от бишкоти.

Връщаме отново на студено в хладилника, докато стегне вторият блат - за час, час и половина. За третия блат с лъжичка изгребваме вътрешната част, без кората, на добре узрели райски ябълки. Към тях добавяме 1 пакет желатин, смесен със 100 мл вода и разтопен след това в микровълновата. Объркваме добре и изсипваме върху стегналия втори блат от кисело мляко.

Връщаме в хладилника за час, за да стегне. Внимателно махаме ринга от формата с падащо дъно и украсяваме по желание с плодове.