
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Наближава Бъдни вечер, затова предлагам красиво подредено ястие от постни чушки и сарми”, пише ни Димитър Димитров.
ПРОДУКТИ
10 сухи чушки
6 лозови листа
6 листа от кисело зеле
1 к.ч. зелев сок
1 к.ч. вода
3 сухи люти чушки по желание
За плънката:
1 ч.ч. сварен или консервиран нахут, 1 ч.ч. ориз, 2 глави кромид лук, 2 моркова, 1 суха чушка, 150 г гъби, 4-5 с.л. олио, 4 ч.ч. вода
Подправки:
сол, чубрица, джоджен, червен пипер, млян черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Запържваме в нагорещено олио изцедения нахут, ориза и нарязаните на дребно лук, чушка, моркови и гъби. Овкусяваме с подправките и наливаме водата.
Готвим плънката до нейното сгъстяване. С нея пълним предварително накиснатите в топла вода чушки и завиваме лозови и зелеви сарми.
Редим всичко това в намазан с олио глинен гювеч. Слагаме лютите чушки, ако желаем такива, и наливаме посоченото количество зелев сок и вода.
Печем ястието на 180 градуса в продължение на 90 минути, като спазваме условието студен гювеч в студена фурна. Така полученото ястие е с превъзходен вкус, получен от комбинацията на различни зеленчуци в него. Сервираме добре подредено в голяма глинена чиния.