
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Наближава Бъдни вечер и трябва да помислим какви постни и вкусни ястия да сложим на трапезата. От много години неизменно на нашата присъстват чушките, пълнени с боб, приготвени по северняшки. Който ги е опитвал, никога не ги е забравил”, пише ни Жана Стоянова.
ПРОДУКТИ
1 кг зрял боб
30 броя сухи червени чушки
6-7 глави кромид лук
1 к.ч. счукани орехи
червен пипер, сол, джоджен, чубрица, олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Сваряваме боба до готовност и го отцеждаме напълно от течността, ако има останала такава. В дълбок съд задушаваме в олио нарязания лук, добавяме боба, солта, орехите и сухите подправки.
Разбъркваме добре сместа, която от орехите става кафява, и я отстраняваме от котлона, за да се охлади. Почистените от семена сухи чушки измиваме и накисваме за 5 минути в гореща вода.
Приготвяме в чинийка 2-3 с.л. брашно. Започваме да пълним чушките, като всяка продупчваме с остро ножче или шишче. След като напълним чушките, потапяме отвора им в брашното и ги подреждаме в тава за печене.
Поръсваме пълнените чушки със сол, малко вода и олио. Запичаме ги на фурна за около 30 минути. Задължително е да се консумират студени, затова може да се приготвят 2-3 дни по-рано.