Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси vkostova@24chasa.bg
и 24ojivlenie@24chasa.bg.
За въпроси - тел. 942 25 31.
“В тези студени януарски дни, изпълнени с поредица от празници, предлагам за рубриката любимите ни празнични сарми”, ни пише Жана Стоянова.
ПРОДУКТИ
Около 800 г месо от джолан.
1 кг кайма смес
1ч.ч. ориз
5-6 глави лук
10-12 сухи чушки
червен пипер
черен пипер
олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязваме месото на късчета, слагаме го в мазнина и когато се зачерви, добавяме чаша вода. Задушаваме до омекване. Изваждаме го и го поставяме на дъното на глинено гърне.
Приготвяме си листа от зелето за сармите. Може да разделяте един лист на 3 или 4 парчета. Накисваме почистените чушки в топла вода за 5 - 6 минути.
Приготвяме си плънката, като задушаваме дребно нарязания лук, ориза и каймата в олиото, където сме готвили месото. Добавяме подправките. Свиваме сармите с тази плънка и пълним чушките.
Подреждаме в гърнето, като редуваме сарми и чушки. Най-отгоре нарязваме зеле, поръсваме червен пипер, олио и наливаме топла вода на нивото на горния слой от ястието. Поставяме в студена фурна и постепенно загряваме на 200 градуса. Печем около 1 час след завиране на ястието.
-
"168 часа": Как 42-ма съветски войници се натровиха с метилов спирт и загинаха "геройски в битка"
-
Утре - топло време с високи температури, но и превалявания следобед
-
Мая Манолова: Надминаха Борисов! Не повярвах за закона за наказателните списъци
-
Съдят Шакира в Испания за данъчна измама с $14,5 млн.
-
Чернова на българския отговор на “Магнитски” сее страх от запори и за неудобни в бизнеса
-
Янев: Членството на България в ЕС не е добре оползотворявано