С плънка от смлени орехи и канела
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Редовната ни читателка Виолета Василева изпраща интересна рецепта за баклавички.
ПРОДУКТИ
500 г бутертесто
2 ч.ч. смлени орехи
1 яйце (или 2 по-малки)
1/2 ч.ч. захар
1-2 пакетчета ванилия
10-15 г канела
За сиропа:
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
ванилия
настъргана лимонова кора
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбиваме добре яйцата със захарта. Добавяме ванилията, смлените орехи и бъркаме до хомогенизиране на сместа.
Разделяме бутертестото на два правоъгълника, като върху набрашнена повърхност разточваме с точилка на по-тънък лист. Разпределяме половината от плънката върху всеки лист и завиваме на руло.
Режем всяко на малки парчета с дебелина около 1-1,5 см и ги подреждаме легнали върху намазнена тава. Печем в загрята фурна на 180 градуса.
Варим продуктите за сиропа около 2-3 минути. Заливаме готовите баклавички с изстинал сироп, като ги оставяме поне няколко часа, за да го поемат.