Бутер баклавички

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/10717536 www.24chasa.bg

С плънка от смлени орехи и канела

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vkostova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ

Редовната ни читателка Виолета Василева изпраща интересна рецепта за баклавички.

ПРОДУКТИ

500 г бутертесто

2 ч.ч. смлени орехи

1 яйце (или 2 по-малки)

1/2 ч.ч. захар

1-2 пакетчета ванилия

10-15 г канела

За сиропа:

2 ч.ч. захар

2 ч.ч. вода

ванилия

настъргана лимонова кора

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Разбиваме добре яйцата със захарта. Добавяме ванилията, смлените орехи и бъркаме до хомогенизиране на сместа.

Разделяме бутертестото на два правоъгълника, като върху набрашнена повърхност разточваме с точилка на по-тънък лист. Разпределяме половината от плънката върху всеки лист и завиваме на руло.

Режем всяко на малки парчета с дебелина около 1-1,5 см и ги подреждаме легнали върху намазнена тава. Печем в загрята фурна на 180 градуса.

Варим продуктите за сиропа около 2-3 минути. Заливаме готовите баклавички с изстинал сироп, като ги оставяме поне няколко часа, за да го поемат.