Руло с бял и черен шоколад

https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/10742285 www.24chasa.bg

Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.

Изпращайте рецептите си на

адреси vkostova@24chasa.bg

и 24ojivlenie@24chasa.bg.

За въпроси - тел. 942 25 31.

КОЙ ГОТВИ 

“Предлагам рецепта за един от любимите си десерти – руло с течен шоколад. По повод наближаващия Трифон Зарезан може да го сиропирате с малко домашна вишновка или плодов ликьор”, ни пише Наталия Панчева.

ПРОДУКТИ:

яйца, 5 с.л. захар, 5 с.л. брашно, 1-2 с.л. какао, 1 ч.л. бакпулвер, щипка сол, сок от вишновка или ликьор  

За плънката: бял и черен течен шоколад, вишни от домашна вишновка или замразени, стафиди

За украсата: замразени вишни, кокосови стърготини

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Разделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме жълтъците с 2 с.л. захар до побеляване. Разбиваме белтъците с останалата захар и щипката сол. Пресяваме брашното с бакпулвера. Към жълтъците постепенно прибавяме брашното и белтъците, като внимателно разбъркваме с шпатула. Разделяме сместа на 2 части и към едната добавяме какаото. Загряваме фурната на 170 градуса.

Слагаме хартия за печене в правоъгълната тава на фурната. Разстиламе първо светлата смес, изравняваме и след това внимателно изливаме сместа от какао. Заравняваме отгоре с палетен нож. 

Печем 15 минути. Навиваме рулото в суха кърпа (бялата част е от вътрешната страна) и го оставяме така, докато се охлади. Развиваме рулото, поръсваме го с вишновка или ликьор и го намазваме с бял и тъмен течен шоколад. Отгоре разпределяме вишните и стафидите.

Навиваме отново рулото и го оставяме в хладилник за една нощ. Украсяваме го с вишните, които топваме в малко шоколад, за да се залепят за рулото. Поръсваме с кокосови стърготини.