
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ:
“Изпращам ви рецепта за бьоф бургиньон. Чудесна за сезона яхния. Рецептата е с повечко съставки, но това не бива да ви плаши”, ни пише Пепа Стоева.
ПРОДУКТИ
1,5 кг телешко/говеждо месо, 180 г пушен бекон, 1 морков, 1 глава лук, 25 бр дребни лукчета/ арпаджик, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. черен пипер, 3-4 с.л. масло, 2 с.л олио/зехтин, 2 с.л. брашно (или 2-3 топчета бьор мание), 600 мл младо червено вино или кианти, 500 мл говежди/телешки бульон, 2 с.л. доматено пюре, 2-3 скилидки чесън, 2-3 стръка мащерка, 1 дафинов лист, 5-6 стръка магданоз, 400 г гъби печурки, задушени с 2 лъжици масло
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязваме бекона на дребни кубчета или тънки ивици. После режем месото на дребни късове. Загряваме фурната на 200 градуса.
Запържваме бекона. Слагаме го в тенджера/тава с капак, в която ястието ще продължи да се готви после. В същата мазнина запържваме месото. Пак там запържваме за кратко и зеленчуците. Връщаме месото в тигана и поръсваме с брашното, солта, черния пипер. Разбъркваме.
Запичаме месото за 4-5 минути във фурната, разбъркваме веднъж и запичаме за още толкова време. Прехвърляме го после и добавяме бекона и сотираните зеленчуци.
Смесваме виното с бульона, доматеното пюре, подправките и чесъна. Заливаме месото с тази смес. Оставяме да къкри поне 2 часа. Когато е готово, прибавяме сотираните в масло гъби на филийки и връщаме във фурната за още 30 минути. Сервираме с картофено пюре, нудъли или задушен ориз.