Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Виолета Василева ни изпраща рецепта за питка със спанак, сирене и червен пипер.
ПРОДУКТИ
1/2 ч.ч. топла вода
1 ч.ч. кисело мляко
5-6 ч.ч. брашно
1/2 кубче мая
3 яйца (единият жълтък е за намазване)
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
7 с.л. олио
За плънката:
червен пипер
спанак
200 г сирене
олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Слагаме в топлата вода маята заедно със захарта и 1 с.л. брашно. Разбъркваме и оставяме маята да шупне. В голяма тава пресяваме брашното, в което правим кладенче. Вътре чукваме две яйца и един белтък, а жълтъка заделяме в чашка, заедно с няколко капки олио и прясно мляко. С него ще намажем питката преди печене. Отстрани посипваме солта.
Добавяме към яйцата олиото, киселото мляко и маята. Разбъркваме добре и постепенно започваме да добавяме от брашното. Замесваме си меко и еластично тесто, което оставяме за половин час да втаса. Премесваме го отново, като посипваме с брашно отгоре и отдолу, за да не залепне.
Разделяме го на две топки. Всяка разточваме на тънка кора. В купичка объркваме 2 с.л. олио и сладък червен пипер (около 20 г или по ваш вкус). Върху първата кора разпределяме плънката и натрошаваме половината сирене. Навиваме на руло и режем на парчета с дебелина около 5 см. В друга купичка объркваме 2 с.л. олио и спанак (замразен или пресен). Върху втората кора разпределяме тази плънка и натрошаваме останалото сирене. Навиваме отново на руло и режем на парчета с дебелина около 5 см.
Редуваме парчетата с двете плънки в намаслена тава или покрита с хартия за печене, като оставяме по 1-2 см между тях. В леко затоплена фурна оставяме питката да втаса. Намазваме я отгоре с отделения жълтък, може да поръсим и някакви семена по желание. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до златист загар.