
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Маргарита Димитрова ни изпраща рецепта за полезна копривена чорба, подходяща за Великденските пости.
ПРОДУКТИ
1 голяма купа с
коприва
1 глава кромид лук
1 морков
1 к.ч. нарязани
чушки
1 к.ч. консервирани
домати
2 шепи ориз
сол на вкус
червен пипер
куркума
чубрица, босилек
или джоджен
черен пипер
магданоз
3-4 с.л. олио
1 с.л. брашно
3 л вода
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Почистваме, измиваме, попарваме и сваряваме копривата в солена вода за 5 минути. Изцеждаме я през гевгир и я накълцваме. Запазваме бульона.
Запържваме в олиото нарязания лук, чушките, настъргания морков и доматите. Слагаме малко червен пипер и куркума и добавяме накълцаната с нож коприва. Наливаме копривения бульон. При необходимост солим още веднъж и оставяме чорбата да кипне.
Изсипваме ориза и варим всичко до готовност. При необходимост доливаме още вода. Овкусяваме чорбата с чубрицата, босилека или джоджена и черния пипер.
Слагаме накрая разтвореното в малко вода брашно. Поръсваме с наситнен магданоз и сервираме.