Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Лазаровден традиционно се посреща с празнична пита, мед и варени яйца. На този ден младите момичета лазаруват, затова домакините трябва да са подготвени да дарят лазарките с вкусна питка”, ни пише Наоми Николова.
ПРОДУКТИ
800 г брашно
1 яйце
1 жълтък
250 мл прясно
мляко
1 ч.л. сол
1ч.л. захар
1 щипка сода
2-3 л. олио
1 ч.ч. вода
1 кубче мая
сусам
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Изсипваме 500-600 грама брашно и си правим кладенче. В него чукваме едно яйце и прибавяме млякото, солта, захарта, содата, водата и маята.
Разбъркваме и след това започваме да добавяме брашно и замесваме тесто.
Оставяме го да удвои обема си. След като стане готово, намазняваме тавичка. Разделяме тестото, като правим малки топки и ги редим в тавата.
Изчакваме го да втаса втори път. Като стане готово, намазваме го с разбит жълтък, поръсваме със сусам и печем в загрята фурна на 180 градуса за 35 мин.