Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Анелия Терзиева ни изпраща рецепта за мек, пухкав, делящ се “на конци” козунак.
ПРОДУКТИ
4 яйца, 160 г захар + малко за поръсване, 130 мл прясно мляко, 1 пакетче суха мая или половин кубче жива мая, 1 к.л. сол, ванилия, 640 г брашно, 60 мл разтопено масло + още 20 г за намазване, 60 мл олио
За плънката:
шоколадови капки, сладко с цели вишни, стафиди, локум или по избор, орехи, бадеми, лешници
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Пресяваме брашното, затопляме млякото и слагаме яйцата на стайна температура предварително. Ако използваме прясна мая, натрошаваме я и добавяме към нея лъжичка захар и малко мляко. Разбъркваме, за да се получи кашичка, и оставяме да шупне. Ако използваме суха, я добавяме директно в брашното.
Отделяме един жълтък за намазване. Разбиваме яйцата и захарта с миксер предварително. Добавяме ванилията, млякото и кашичката с маята. Слагаме солта в брашното.
Замесваме меко тесто, което оставяме за около 10-15 минути да си почине. След това продължаваме да месим. Покриваме с кърпа. Оставяме да втаса добре, докато удвои обема си. Разделяме тестото на две, а после всяка част на още 3. Без да добавяме брашно, оформяме фитили, които също намазваме с масло.
Слагаме желаната плънка, затваряме и усукваме. Правим плитка и поставяме оформения козунак в намаслена или застлана с хартия форма за печене. Оставяме да втаса отново. Намазваме с жълтък или смес от жълтък и прясно мляко, поръсваме с малко захар и слагаме ядки по желание. Печем 15 минути на 150 градуса, после увеличаваме фурната на 180 градуса и печем още 25 - 30 минути.