
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“По повод Гергьовден предлагам интересна рецепта за шишчета с агнешко. Специфичният вкус на това месо чудесно се комбинира със средиземноморските аромати на розмарина, лимона и чесъна”, ни пише Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
За 4 порции:
4 бамбукови шишчета, 600 г агнешко месо от бут, 2 лимона (или лайм), 2 глави кромид лук, 2 скилидки чесън, 4 с.л. зехтин, 1 ч.л. ситно нарязани листа от розмарин, къдрав магданоз (за украса)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Накисваме бамбуковите шишчета в студена вода за 30 минути. Нарязваме месото на кубчета или приблизително еднакви по големина парчета. Режем единия лимон на резени, а на другия настъргваме фино кората и изстискваме сока.
Смесваме лимоновия сок и настърганата лимонова кора със зехтина, пресования чесън и розмарина. С получената марината заливаме месото и го оставяме в хладилник за 3-4 часа.
Нанизваме парчетата месо на шишчетата, като ги редуваме с резени лимон и кромид лук. Изпичаме ги на грил или на грил тиган до зачервяване. Ако ги печем на грил тиган, ги допичаме във фурна, загрята на 200 градуса. Украсяваме с къдрав магданоз.