
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31
КОЙ ГОТВИ
“Кексът е подходящ за празнична трапеза. Има приятен портокалов аромат и сочна консистенция”, ни пише Маргарита Димитрова.
ПРОДУКТИ
2 яйца
1 ч. ч. захар
1 непълна ч. ч. прясно мляко
1 к. ч. олио
2 непълни ч. ч. брашно
1 бакпулвер
3 с. л. какао
щипка канела
2 ванилии
За пълнежа:
1 к. ч. счукани орехи
1 к. ч. стафиди
нарязана кора от 1 портокал
50 г натурален шоколад
За глазурата:
50 г бял шоколад
1 с. л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбиваме яйцата със захарта с помощта на миксер, включен на висока степен.
Изсипваме млякото и олиото.
Добавяме лъжица по лъжица пресятото брашно, което предварително сме смесили с бакпулвера, какаото, канелата и ванилията, като предварително сме намалили оборотите на миксера.
Накрая слагаме орехите, нарязания на дребно шоколад, стафидите и портокаловите корички.
Изсипваме сместа в намазана с олио и поръсена с брашно форма за кекс.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна в продължение на 40 минути.
Изваждаме кекса, оставяме го да се охлади и го декорираме със стопения с олио бял шоколад.
Оставяме го, докато стегне глазурата, и го сервираме, нарязан на парчета.