Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам рецепта за ефектни палачинки с шоколадов пълнеж. Стават меки, пухкави и полезни заради пълнозърнестото брашно”, ни пише Наталия Панчева.
ПРОДУКТИ
225 г пълнозърнесто брашно
2 яйца
350 мл прясно мляко
25 г краве масло
1 бакпулвер
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
олио (за намазняване на тигана)
течен шоколад (за плънката)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Намазваме малки кръгове от течния шоколад върху хартия за печене и ги слагаме във фризера, за да се втвърдят. Разбъркваме в купа брашното с бакпулвера, захарта и солта.
Разбиваме яйцата, добавяме млякото и разтопеното масло. Смесваме сухите и течните продукти и разбъркваме енергично до получаването на хомогенна смес.
Сипваме в леко намазнен тиган малко от сместа, за да се получи кръг. След минута отгоре слагаме един от втвърдилите се шоколадови кръгове и го покриваме с още малко от сместа. След това обръщаме и запичаме палачинката от другата страна. Правим и останалите палачинки по същия начин. Докато се пекат в тигана, шоколадът в центъра ще се разтопи.
Поднасяме палачинките с топки сметанов или ментов сладолед. По желание ги поръсваме с настъргани ядки или кокосови стърготини.