
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Изпращам рецепта за бюрек с едно от сезонните растения - спанак”, ни пише Пепа Стоева.
ПРОДУКТИ
За 2 порции:
1 голяма кръгла,
ръчно точена кора
250 г пресен спанак
1 връзка пресен лук
щипка джоджен
или мента
щипка сол
50-60 г масло + още
1 лъжица за намазване на тавата
150-200 г сирене
100 г кисело мляко
с 1/2 ч.л. сода за
хляб, угасена в него
50 мл прясно мляко
1 яйце
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязваме почистения спанак на едро и го задушаваме заедно с нарязания лук в маслото до омекване. Подправяме със солта и джоджена и оставяме да се охлади за 5 минути.
Прибавяме натрошеното сирене, киселото мляко със содата и разбъркваме. Намазваме дъното на тавичката с масло. Разстиламе кората на масата и разпределяме плънката върху нея.
Слагаме в тавата и наместваме с ръце, за да стане навсякъде с еднаква дебелина. Заливаме с разбитото яйце и прясното мляко. Печем в загрята фурна на 200 градуса около 20 минути до зачервяване.
Изваждаме от фурната и ако искаме да остане с хрупкави крайчета, не я завиваме с кърпа.